Skip to main content

Het thema “FAKE?” van ERFGOEDdag 2010 wordt in dit kunstproject in het HIER en NU geplaatst.

De kunstenaars in “FAKE!” hebben interesse in het banale, zij jongleren met ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur. De geselecteerde kunstenaars stellen zich vragen over de relatie tussen werkelijkheid en afbeelding, ze spelen met het verschil tussen afbeelding en voorstelling, representatie en presentatie. Ironie is voor veel kunstenaars een middel om een kritische houding aan te nemen ten opzichte van de context van hun onderwerp uit de realiteit.

Het woord “Fake” duidt normaal gezien op het maken van vervalsingen uit winstbejag. Het is niet onze bedoeling om de deelnemende kunstenaars in dit project te verleiden om te vervalsen (in de zin dat het object wordt voorgesteld als zijnde origineel, het eerst gemaakte).

Van het verkeersparkje langs het museum naar een verlaten industrieel pand

Aan de rand van het grote stadspark is een ander klein park (of grote tuin) aangelegd dat bij zijn ontstaan bestemd was als exotische kruidentuin tot er in de late jaren vijftig werd besloten om er  een plek van te maken waar de jeugd kon leren om te gaan met de wegcode. Kinderen konden met eenvoudige gocarts of per fiets rondrijden op de miniatuur lanen en banen in het parkje. Het was een soort ideale, rustige voorstad zonder huizen, als een utopische maquette met in het midden op het centrale punt waar de wegen elkaar kruisen een beeld van roodkapje met de wolf op de rotonde.

Dit verkeersparkje wordt al decennia niet meer als dusdanig gebruikt. De verkeerslichten en het controlehuisje zijn verdwenen en het groen overwoekert de betonnen imitatie steenwegen. Het utopische model is pittoresk geworden. Deze Fake-omgeving is de ideale plaats voor deze tentoonstelling. Dagdagelijkse objecten worden uitvergroot, planten krijgen een fluokleur en in de takken van de bomen hangen bizarre sculpturen. Een auto is gecrasht tegen het toegangshek. De tuin wordt een sprookjeswereld een ganse zomer lang, met hedendaagse kunstwerken rond het monument van Roodkapje. Een onschuldig verhaal?

Met werk van o.a. Aerts, Angenot, Berlanger, Bourgeat, Coolen, Cotteleer, Dijkstra, Desmet, Neirings, d’Oultremont, Scoccimaro, Slonina, Vigny, Weidenbaum, …

Het Stedelijk Museum is gehuisvest in een voormalig ‘Gasthuys’. Het is een pittoreske omgeving voor een verzameling sporen van een lokale geschiedenis waar legendes en fictie de realiteit hebben geïnfiltreerd. Een ideale plek voor een verhaal van schijn en werkelijkheid. De schoonheid van de gebouwen tegen de rauwe industriële achtergrond van onze moderne wereld zijn een gedroomd decor voor een tentoonstelling over authenticiteit en reconstructie. In de omgeving rond het museum staan grappige beelden opgesteld en in de binnentuin ontwikkelt zich een Franse tuin die bestaat uit onkruid. Er worden kunstwerken van verschillende kunstenaars getoond die soms erg op elkaar lijken. Sommige kunstenaars imiteren gekende voorwerpen en vervalsen ze om in een maatschappij-kritisch project te verwerken.

Met werken van o.a. Buffe, De Hoop, De Smedt, Grootjans, Hofman, Höller, ’t Jampens, Kudo, Manigaud, Milunovic, Réno, Robijns, Slonina, Thiebaut, Wijers, …

In het industriële pand Molenstraat nr 68 wordt de grens tussen ‘schijn en werkelijkheid’ wel heel dun. Is de betonmolen in mahoniehout van Delvoye echt en functioneel? Is de werf met stutten en paletten echt of fake? Wat doet een bushokje hier? Wat te denken van een gemanipuleerde biljarttafel waar een kip op rondloopt die het hoofdpersonage van een kansspel wordt? Het winkeltje aan de ingang wordt een vitrine voor een archeologische site van Jan De Cock.

Werk van o.a. Aerts, Bourgeois, Bragigand, Dijkstra, Kohler, Lesourd, Réno, Vigny, …

[nggallery id=6]

Join the discussion 2 Comments

Mark Florquin - The holographer