Skip to main content

Curieus vzw organiseerde het voorbije jaar 26 interculturele kookuitwisselingen bij mensen thuis. Karen De Wolf leidde het project en bundelde de ontmoetingen in een inspirerend kookboek. Fotografen Conny Soille, Mark Florquin en Tim Sallé brachten deze avonden op hun eigen originele wijze in beeld.

Bestaat er een betere manier om mekaar te leren kennen dan via een ander zijn of haar keuken? Dat dachten wij niet. Daarom organiseren wij een jaar lang interculturele kookuitwisselingen waarbij gezinnen om de beurt voor elkaar koken en bij elkaars thuis gaan eten. Zo maken ze kennis met elkaars (eet)cultuur. Met dit initiatief willen we de communicatie tussen verschillende groepen in Vlaams-Brabant verbeteren.

Het project wordt gelanceerd tijdens de week van de smaak in november 2009, maar we organiseren een jaar lang deze interculturele kookuitwisselingen. Het resultaat van deze uitwisselingen en ervaringen wordt gebundeld tot een kookboek, dat we op het einde van het project zullen uitgeven.

Thuis relaxed koken, gezellig eten met je gasten en ondertussen keuken- en andere geheimen uitwisselen: dat is genieten! Dit boek gaat de exotische toer op: Vlaamse gezinnen en gezinnen van 14 andere nationaliteiten zijn bij elkaar te gast. Ze koken voor elkaar en vertellen honderduit over hun levensgeschiedenis en eetcultuur. Schuif mee aan tafel en ontdek wat de pot schaft in de echte Ghanese, Colombiaanse, Palestijnse, Koerdische, Filippijnse, Ethiopische, Braziliaanse… én Belgische keuken. Laat je verrassen door authentieke familiegerechten en maak kennis met wie rond de tafel zit.

Vreemdgaan? In de keuken!? is een kleurrijk geïllustreerd kookboek, met verrassende en warme ontmoetingen en veel lekkere recepten uit alle windstreken. Boordevol inspiratie voor gezellige kookavondjes!

Mark Florquin - Curieus VZW - Publicatie Davidsfonds

Mark Florquin - The holographer